I Stine Sofie Foreldrepakke er det flere filmer som kan brukes av både helsepersonell og foreldre:

Temafilmer

Filmene er laget som et hjelpemiddel i samtalen mellom helsepersonell og foreldre, og i tillegg til å forklare, så stiller filmene en rekke spørsmål som kan brukes i samtalen.

Tenk og snakk

Her finner du filmen "Tenk og snakk", som er laget til bruk for samtaler mellom helsepersonell og foreldre i svangerskapsomsorgen.

Gråt og trøst

Her finner du filmen "Gråt og trøst", som er laget til bruk for samtaler mellom helsepersonell og foreldre på sykehuset, eller på hjemmebesøk med jordmor eller helsesykepleier.

Hjernebygging og relasjoner

Her finner du filmen "Hjernebygging og relasjoner", som er laget til bruk for samtaler mellom helsepersonell og foreldre i helsestasjonen.

Trøstetrappa

Det er ulikt hvor mye støtte og trøst babyer trenger for å finne roen. Noen ganger er et det nok at barnet ser deg, for å vite at du er der. Andre ganger er maks støtte, som sutt og byssing nødvendig for å stilne gråten. Prøv dere frem og se hvor mye barnet ditt trenger i ulike situasjoner. Da vil barnet etterhvert lære at mamma og pappa hjelper meg når ting er vanskelig. Sammen finner dere ut av det!

Veiledningsfilmer

Noen ganger kan det være greit å se hvordan andre gjør det. Derfor har vi laget noen enkle veiledningsfilmer som viser hvordan du kan trøste barnet ditt, få barnet til å prompe, og få barnet til å rape.

Trøst

Når et barn blir møtt på sine behov med trøst, mat, vugging, lek og kos, føler barnet seg trygt. Da styrkes tilknytningen mellom barn og foreldre. Barnet skjønner at de voksne er til å stole på, og det hjelper å si fra. Svøping er fint å bruke hvis barnet er mett og skal sove, men strever med å finne roen. Bruke et lett svøpe-teppe, og legg barnet på ryggen når det skal sove. Det er hendene som skal samles inntil barnets kropp, beina skal kunne beveges fritt. Svøping er fint for barn under 3-4 måneder. Ikke svøp et barn som kan snu seg fra rygg til mage.

Promp

Ved massasje er det viktig at barnet er våkent , og syntes det er OK (babyen i denne filmen sovnet dessverre litt under opptak). Ved tegn på ubehag eller gråt stopper du opp og trøster. Magemassasje som er vist her kan gjøres 2-3 ganger daglig i et rolig og varmt rom. Gjerne en halvtime etter mat for å unngå gulping. Hell litt nøytral olje i håndflaten og varm opp i håndflaten. Massasje kan du starte med tidlig, men unngå berøring av navlestumpen i starten, og begynn med veldige varsomme stryk med én hånd.

Rap

Det er ulike grunner til at barnet svelger luft. Mye luft i magen kan gi smerter. Spør din helsesykepleier om råd hvis du lurer på om barnet får i seg mye luft under mating. I filmen får du noen forslag til hvordan du kan hjelpe barnet ditt med å rape.