Tips 2

Snakk om forventningene dine

Tips 2_snakk om forventningene dine

Et nytt barn gir mange nye tanker, følelser og forventninger. Snakk om det med kjæresten din, helsepersonell eller andre du stoler på.

Råd

Snakk om hva du gleder deg til, og hva du gruer deg til. Tenk gjennom hvordan du vil fordele tiden mellom jobb, familietid og egentid. Er dere to som skal bli foreldre? Snakk om forventningene for å bli bedre samkjørt.

Det å vente barn, enten det er for første gang eller du har barn fra før, er oftest forbundet med glede og forventinger. Samtidig melder hverdagen seg raskt, og man må på kort tid finne balansen mellom det å være nybakte foreldre, kanskje ha større barn i huset, og samtidig klare å forholde seg til jobb, venner og øvrig familie. Enten du er alene eller dere er to, er det viktig å tenke over og snakke om forventningene, og finne ut hvordan du best kan organisere livet med et nytt barn.

For de aller fleste som venter barn for første gang, er det knyttet stor spenning. Dere har helt sikkert noen tanker om hvem dette lille mennesket er, hvordan det kommer til å oppføre seg, og hvem det likner mest på. Det er ikke uvanlig at man både gleder og gruer, særlig når det nærmer seg fødsel. Og det er heller ikke uvanlig at mor og far eller partner har ulikt fokus i tiden før barnet ser dagens lys. Snakk med din fastlege, jordmor eller helsesykepleier om de tankene og følelsene som dukker opp. Og ikke minst: Snakk med hverandre om tanker og forventinger til tiden som kommer. For det er en ting som er sikkert; livet forandres ikke – det blir et helt annet liv.

Selv om du har barn fra før, vil et nytt barn kunne oppleves som en stor omveltning. Man glemmer raskt hvordan det er å ha et spedbarn i hus som hele tiden trenger de voksnes oppmerksomhet. Selv om man har vært gjennom fødsel og barseltid før, er det likevel annerledes når du nå har andre barn i huset. Det er ikke uvanlig at barn har ulike forventninger til det å få en lillesøster eller lillebror. Snakk med barna om det de er opptatt av, og ta på alvor det de lurer på. Hele familien er best tjent med at alle er så godt forberedt som mulig, på sitt ulike vis.

Husk

Tiden som småbarnsforeldre er spennende, men også hektisk og krevende. Det er helt vanlig å både glede og grue seg. Det finnes ingen fasit, men å snakke om forventninger kan gjøre deg mer forberedt.

Innholdet på denne siden er utviklet i samarbeid med psykologspesialist Anders Dovran og psykolog og fagansvarlig Stian Tobiassen, begge ansatt på Stine Sofie Senteret.