Sjekk og skift barnets bleie ved behov.

Det er ikke godt å være verken for varm eller for kald. Normal kroppstemperatur hos barn er mellom 36 og 37,5 grader. Har barnet 38 grader eller høyere, regnes det som feber. Kjenn gjerne etter i barnets nakke. Er du i tvil, mål temperaturen med febermåler.

Barnets kroppstemperatur måles mest nøyaktig med et termometer i rektum. Ved temperatur under 36 grader eller over 38 grader på et barn under 3 måneder, skal lege raskt kontaktes for en vurdering.

Barnet trenger deg for å føle seg trygg. Hvis barnet ikke kan se eller føle deg, skjønner det ikke at du er i nærheten.

Barn gråter ofte når de er trøtte, stresset eller overstimulert. Barn er forskjellige, men alle trenger mye søvn og hvile. Et nyfødt barn har et gjennomsnittlig søvnbehov på mellom 13 og 17 timer i døgnet. De blir gjerne slitne etter 1–2 timer våkentid. Det er ingen fasit på å få et barn til å roe seg ned eller sovne. Noen svøper barnet, noen tar barnet en tur i vogna eller i bilen, andre barn blir rolige av lyder som en støvsuger, vann som renner, eller en trygg voksen som sier shhhh og bysser barnet.

Sjekk om barnet virker ukomfortabelt. Sjekk temperaturen, om bleien eller klærne strammer, sjekk om hårstrå kan ha strammet seg rundt fingre, tær eller penis. Gråter barnet unormalt mye, eller du er redd gråten kan skyldes sykdom eller skade, må du kontakte lege.